вълнен мамут

Японски учени правят пробив в клонирането на вълнен мамут


Клетките, възстановени от 28-годишен мамут, са показали признаци на живот. Въпреки че специалистите казват, че праисторическите зверове вероятно няма да се разхождат скоро сред нас, технологията за регенерация на клетките може да има други ползи.

Russland Paläontologen untersuchen mumifiziertes Mammut Yuka (снимка-съюз / РИА Новости / Б. Бочкарев)
Екип от учени от Япония и Русия обявиха значителна крачка напред в усилията си да върнат вълнестия мамут към живот – въпреки че предупредиха, че таблоидът съобщава, че са на десетилетие от атракцията в стил „Юрски парк“, населена от мамути и саби – зъбните тигри са широко от марката.

Прочетете още: Трябва ли учените да върнат вълнестия мамут?

Вместо това, казват учените, те се надяват технологията, която разработват, да може да се използва, за да предотврати изчезването завинаги на видове, които днес са на прага на изчезване.

В проучване, публикувано в списанието Scientific Reports , изследователите обявиха, че са успели да възстановят клетки от левия заден крак на непълнолетен мамут, който е открит в сибирския вечен мерзлот през 2011 г. Клетъчните ядра от мамута, за които се смята, че са били в роуминг какво е днес северна Русия преди около 28 000 години, успешно са имплантирани в миши клетки.

вълнен мамут

Труп на мамут е изложен в музей
Запазеният мамут „Юка“ е изложен в Йокохама

„Биологична активност“ в трансплантираните клетки

От няколко десетки екземпляра пет показаха биологичните реакции, които са необходими непосредствено преди да започне клетъчното делене, заяви за DW професор Кий Миямото, член на проучвателния екип в Университета Киндай в централна Япония.

“Учени от университета работят по този проект вече повече от 20 години и постигнахме добър напредък, но това е голямо развитие”, каза той.

“Успяхме да потвърдим, че клетките са в състояние да реагират след трансплантация на миши ембриони – дори и след толкова дълго време – и че има биологична активност”, добави той.

Въпреки че това е положително развитие, той каза, че никоя от пробите не е довела до клетъчното делене, което е необходимо за мамут, който да бъде приготвен обратно към живота.

Прочетете още: Спомняте ли си Доли? Овцата не беше единственият клон на животни

Постигането на делене на клетки е следващата задача на девет силен екип, заяви професор Миямото. Продължава работата по трупа на мамута – по прякор Юка – за намиране на клетки, които са по-малко повредени и по-жизнеспособни за изследванията.

„Но все още сме на много крачки от Джурасик парк“, пошегува се той.

“Технологията за възкресяване на изчезнало същество все още не съществува, въпреки че няма да отрека, че вероятно това ще стане в бъдеще”, каза той. “Просто трябва да продължим изследванията.”

Това ще дойде като разочарование за онези, които видяха заглавия миналата година, предимно в руските медии, прогнозирайки, че тематичен парк с мамути, видове отдавна изчезнали елени и коне, пещерни лъвове и други бозайници може да функционира в рамките на десетилетие.

Независимо от това, експертите продължават да пречистват ледените полета и вечната слана на Сибир в търсене на екземпляри от тези зверове, които може би са били достатъчно добре запазени, за да запазят жизнеспособни клетки.

Търг на скелет на мамут в Лион (картина-съюз / dpa / P. Juste)
МАСИВЕН СКЕЛЕТ НА МАМУТ ПРОДАВА НА ФРЕНСКИ ТЪРГ
Търг в гара
Масивен вълнен скелет на мамут беше продаден за 548 250 евро (644 234 долара) на търг в Лион, Франция. Продажбата, която бе пусната от аукционната къща Aguttes, се проведе във вътрешността на железопътната гара Лион-Бротто, където инсталираха огромния вкаменелост.

1 2 3 4 5 6
Въпроси, на които трябва да се отговори

Миямото казва, че вярва, че има редица въпроси, които трябва да бъдат решени, преди технологията да стигне дотам, че възкръсналият мамут е реалност.

“Не мога да кажа, че трябва да вървим напред и да върнем тези същества към живота, тъй като има много въпроси, които трябва да бъдат разгледани”, каза той. “Има етични проблеми. Тези животни може да не са удобни в средата, която имаме днес. Има безброй неща, които трябва да бъдат обсъдени.”

Прочетете още: Китай редактира гени, след което клонира маймуни, за да подпомогне изследването на нарушения на съня

„В момента по-интересно ми е да изучавам факторите, които влияят върху изчезването на животните, и помагам да предотвратя изчезването на тези, които са в опасност да умрат“, добави той.

Клайв Никол, британски природозащитник, който сега живее в планините на префектура Нагано, е съгласен, че трябва да се внимава, но каза, че има много потенциални ползи.

Вълнестият мамут Юка се лееше в лед
“Юка” е транспортиран от Сибир

“Вярвам, че неразрушителната наука може да бъде полезна по някакъв или друг начин. Ясно е, че възстановяването на живота може да бъде положително, но аз лично бих предпочел да насочим вниманието и този вид знания към застрашените видове, които са на Земята в момента “, каза той.

Биоразнообразието избледнява

“Тук горе в планините има все по-малко и по-малко молци, пчели, насекоми и малки птици всяка година, или така изглежда”, каза той и добави, че “изчезват с нарастваща скорост” поради загубата на традиционните си местообитания , прекъсвания в техните хранителни вериги, употреба на пестициди и химикали и повече земя, предоставена на земеделие.

Прочетете още: Изчезващото ни биоразнообразие

“И тогава има проблеми с проблеми като бракониерство на слон и носорог в Африка”, казва Никол, който през 1969 г. става първият надзорник на играта в Националния парк на Semien Mountains в Етиопия – първият сайт навсякъде по света, регистриран от ЮНЕСКО като обект на световното наследство.

„Работата, която правят тези учени, е завладяваща, но вярвам, че е фантазия“, каза той. “Наистина се надявам да е фантазия, когато някои хора започнат да говорят за това да върнат тези същества, за да влязат в тематични паркове или зоологически градини”, каза той.

Leave a Reply

Your email address will not be published.